Elke Cogghe's blog

Elke Cogghe's blog

About the blog

Bekijk hier men laatste nieuwe foto's, artikels e.d.

15 juni 2010: artikel "Lime Magazine"

pressPosted by Elke Cogghe Tue, June 15, 2010 14:33:22

Klik op de foto's om in te zoomen:

Elke Cogghe is 26 jaar en won dit jaar de Chill and Destroy Tour. Zij praat over haar snowboardcar-rière en geeft een antwoord op de vraag of jongens nu echt beter zijn in snowboarden dan meisjes.

Hoe ben je als meisje in de snow­boardwereld terecht gekomen?

“Ik snowboard al sinds 1999. Dat is in­tussen dus zo’n 11 jaar. Voor ik begon te boarden had ik er al een paar jaar skiën opzitten. Zo kwam ik in aanraking met vrienden die snowboardden en ik was meteen verkocht.”

Wanneer ben je professional ge­worden?

“De eerste vijf jaar trok ik ongeveer twee weken per jaar naar de bergen, maar snowboarden bleef toen een tweede hobby naast basketten. Vanaf 2004 legde ik me meer toe op het snowboarden. Ik ging zowat elke week indoor snowboar­den. Niet lang daarna volgden mijn eer­ste sponsors. Dankzij hen kreeg ik goed materiaal en zo ben ik verder kunnen uitgroeien tot de Belgische top.”

Hoe ben je aan zoveel sponsors geraakt?

“Mijn eerste sponsors hebben me opge­merkt op een evenement. De voorbije jaren ben ik kunnen opklimmen in de Belgische snowboardwereld. Ik heb een eigen stijl gecreëerd en ik behaal goede resultaten. Intussen zijn mijn sponsors al uitgebouwd tot Vans, Capita, Union, Spy, Bern en Ice Mountain.”

Wie is jouw grote snowboardhel­din?

“Cheryl Maas is mijn grote voorbeeld. Ze komt net als ik uit een land komt zonder bergen en ze heeft het toch tot de wereldtop geschopt. Ik ken haar niet persoonlijk, maar ze mag me altijd eens bellen om samen te gaan snowboarden!”

Waar en hoe vaak ga je meestal boarden?

“Als ik in België ben, ga ik ongeveer twee dagen per week naar Ice Mountain in Komen. Verder probeer ik in de win­ter zo veel mogelijk naar de bergen te trekken.”

Hoe bereid je je voor op een wed­strijd?

“Door zo goed mogelijk te trainen, zodat ik moreel sterk naar de wedstrijd kan gaan.”

Op welke prestatie ben je zelf enorm trots?

“Deze winter heb ik de internationale ”Chill and Destroy Tour” gewonnen. Deze tour bestond uit 9 tourstops, verdeeld over drie landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). In de wed­strijden kom je dus meestal tegenover meisjes te staan die in de bergen wonen en dag in dag uit op hun snowboard kunnen staan. Het is zeker niet evident om er als Belg je mannetje te gaan staan. Ik kan het soms zelf nog niet geloven dat ik de tourtrofee “Ring of Glory” in handen mocht nemen.”

Aan welke wedstrijd wil je zeker nog deelnemen?

“Het zou een droom zijn om ooit eens aan een TTR 6star wedstrijd op het hoogste wedstrijd niveau mee te doen en me te meten met de absolute wereld­top.”

Wat is je zwaarste blessure gewe­est?

“Tijdens een wedstrijd in Frankrijk brak ik ooit mijn ruggengraat. Gelukkig ge­raakte ik hierbij niet verlamd. Ik moest twee keer geopereerd worden, met een rug vol vijzen als gevolg.”

Zijn jongens mentaal sterker in snowboarden dan meisjes?

“Bij snowboarden moet je vooral tegen een stootje kunnen. Het is ten slotte een extreme sport. Af en toe moet je de pijn kunnen verbijten. Jongens zijn fysiek sterker gebouwd en kunnen daardoor meestal wat meer pijn verdragen dan meisjes. Hierdoor hebben ze mentaal toch een voordeel.”

Hoe zit het volgens jou met het verschil in niveau tussen jongens en meisjes?

“Hoe je het ook draait of keert het ni­veau van de jongens was altijd al hoger. Dat zal ook altijd zo blijven, maar door de jaren heen hebben de meisjes een serieus inhaalmanoeuvre gedaan. Het niveauverschil is langzaam aan ver­kleind. Ik vind het jammer dat mensen ons meestal definiëren als ‘meisjes in een mannenwereld’ en niet inzien dat snowboarden zowel een mannen als een vrouwenwereld is geworden. Het ‘vrou­wensnowboarden’ verdient evenveel aandacht als ‘mannensnowboarden’.”

Je surft ook. Vervangt een surf­plank jouw snowboard in de zomer?

“Voor mij staat het surfen los van het snowboarden. Ik vind dat ze qua tech­niek helemaal niet op elkaar lijken. In de zomer ga ik vooral wakeboarden als vervanging voor het snowboarden. Qua techniek liggen deze sporten heel dicht bij elkaar. Vervangen is ook een groot woord want in de zomer snowboard ik eigenlijk gewoon door, maar het is een leuke afwisseling!”

Wat is volgens jou de beste snow­board berg?

“Och.. dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat er op iedere berg wel mooie snow­boardplekjes zijn. Ik zou graag eens naar Zweden, Amerika en Japan trekken. Misschien kan ik daarna wel een keuze maken.”

Welk park zou je 1000 keer kun­nen doen?

“Op dit moment is dat het Vans Penken park in Mayrhofen, maar er zijn nog veel parken die op mijn verlanglijstje staan.”

Wat was je allermooiste snow­boardmoment?

“Eén specifiek moment kan ik niet kie­zen. Ik heb al zo veel mooie momenten beleefd in het snowboarden. Ik kan vooral genieten van de momenten die ik samen met mijn vrienden doorbreng en van de mooie plaatsen in de wereld waar ik ga snowboarden.”

Welke board-dag wil je nooit van je leven meer overdoen?

“De dag waarop ik mijn rug gebroken heb.”

Wat is jouw tip voor beginnende snowboardgirls?

“Heel wat meisjes haken af na de eerste lessen omdat je dan erg veel valt. Ik zou aan alle beginners willen zeggen dat ze even moeten doorbijten. De beloning volgt echt wel. Zorg ook dat je goed voorzien bent op vlak van bescher­ming!”

Wat is jouw tip voor boardgirls met al meer ervaring?

“Aan de meisjes die al een stapje verder zijn zou ik zeggen: blijf steeds werken aan je techniek en stijl.”

Teksten foto: Kirsty Lemmelijn

Eindredactie: F. Verhoeven

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.